Sunday, March 29, 2015

Muista aina liikenteessä... eli Arkisia Asioita Dubaissa Pt. 1

Olin alun perin pelännyt, että kaikilla on täällä ihan hirveän pramea ja upea auto ja me oltaisiin ihan hirveän noloja jos ostetaan joku vanhempi ja pienempi kärry. Itse supisuomalaisittain en näe autoa mitenkään hirveän kannattavana investointina enkä siten halunnut budjetoida siihen kummemmin rahaa. Olin positiivisesti yllättynyt kun huomasin, että ihan tavallisia autoja täälläkin ajetaan. Totta on, että täällä autokanta on paljon uudempi kuin Suomessa - toisaalta, missä autokanta olisi enää vanhempi kuin Suomessa?

Yleisimmät automerkit täällä tuntuvat ovat Nissan ja Toyota. Googlaamalla löytynee tarkempaa statistiikkaa. Siinä missä valtavirta autoista eivät ole ns. luksusautomerkkejä, huomattava osa liikenteessä olevista kaaroista ovat melko isoja. Esimerkiksi jo aiemmassa postauksessa mainittu Cadillac Escalade ei näytä katukuvassa mitenkään poikkeuksellisen suurelta. 

Aluksi musta oli tosi siistiä, että täällä oli niin upeita kärryjä. Mua on kuitenkin alknut ärsyttää ja hävettää henkilökohtaisesti Lamborghinit ihan sikana. Joka päivä näen ja/tai kuulen varmaan viitisen eri lamboa liikenteessä. Täällä on oikeasti aika ruuhkaisaa, niin mun mielestä on tosi noloa ajaa jotain urheiluautoa kantakaupungissa kun liikenteen keskinopeus on ajoittain noin 20km/h. Niistä lähtee aivan helvetinmoinen ääni ihan vaan pelkästään käynnistyksestä - ajattelepa kun sellainen VVVVVVVRRUMM!!!! hurina tulee joka kerta kun auto pääsee valoissa 5 metriä eteenpäin. Se, että pääset nollasta sataan sekunnissa on täydellisen turha toiminto täällä. Tajuan, että jos oot ihan ökyrikas ja haluat lambon hupiajelua varten Dubain ulkopuolella, mutta luulisi että sulla olisi silloin myös varaa johonkin ajettavaan autoon tänne kantakaupunkiin? En myöskään enää osaa katsoa Lamborghineja ja Ferrareita täällä sillee että "ooh wau" kun niitä näkyy oikeasti koko aika. Ferrarit menee samaan kastiin tän kanssa, mutta niitä näkyy ehkä vähemmän ja mun omaan silmään Ferrarit on sentään suunniteltu ihan esteettisesti.

Ikävä kyllä tähän tuskin on tulossa muutosta, koska poliisitkin kulkevat täällä Aventadorilla, Ferrari FF:llä ja Veyronilla???



Suurin syy kalliisiin autoihin täällä lienee se, että autot ovat oikeasti tosi halpoja. Vertailtiin vähän Nettiauton hintoihin ja todettiin että Dubain hintataso on noin puolet siitä mitä Suomen - jopa nykyisellä aivan törkeällä valuuttakurssilla. Vertailun vuoksi, vuoden 2012 "perus Lamborghinin" (eli ei semmoinen missä on Batmobile-ovet) saa 100-110k eurolla. Suomessa uusi Audi A7 maksaa 100k euroa. Täällä samanmoisen Audi A7:n saa 57k eurolla.
___

Tällä hetkellä Dubain liikenne toimii vielä ihan hyvin, mutta enteilen tänne vähän samaa kohtaloa kuin mitä on esimerkiksi Kiinassa tällä hetkellä. Ihmiset haluavat ostaa aivan sairaan isoja autoja kaupunkiajelua varten ja melkein kaikilla perheillä on kaksi autoa, kun töihin on päästävä. Täällä ei ole lähestulkoon minkäänlaista julkista liikennettä, paitsi yksi metrolinja joka menee Sheikh Zayed Roadia pitkin. Sitä kyllä rakennetaan ja laajennetaan koko aika, mutta toisaalta tänne tarvitaan myös enemmän kävelyteitä jotka veisivät näille metropysäkille.



Me asutaan ihan Dubai Mallin vieressä - linnuntietä pitkin sanoisin että etäisyys on maksimissaan kilometri. Mulla kestää kuitenkin kävellä Dubai Malliin yli puoli tuntia - tietenkin meidän asuinalueen ja Dubai Mallin välissä on keinotekoinen lampi joka pitää kiertää, jonka jälkeen tulemme rakennustyömaalle johon on nousemassa paikallinen oopperatalo. Dubai Mallin metroasemalle kävely kestää jo tunnin, sillä vaikka se linnuntietä pitkin mitattuna onkin vain vähän päälle kilometrin, meidän tarvitsee navigoida itsemme sinne ostoskeskuksen läpi. Dubai Mallissa käyneet tietänevät ettei se ole mikään ihan helppo homma.

Summa summarum. Kohta ollaan kaikki jumissa (hienoissa ja valtavissa autoissamme).

No comments:

Post a Comment