Saturday, March 21, 2015

Me tykätään meidän kodista Pt. 2



Meidän koti on ihana, mutta sen saaminen ei ollut aivan helppoa. Tai siis, ihan helppoa se on, jos hanskaa kaikki prosessit.
Otetaan esimerkiksi asunnon vuokraus. Jotta me päästiin tilanteesta asunnoton tilaan asukas, meidän piti hoitaa ainoastaan alla olevat prosessit:

1. Löydä asunto
  • Täällä asunnon löytäminen tarkoittaa käytännössä "löydä hyvä kiinteistövälittäjä", sillä kaikki asunnot pyörivät näiden käsissä.
  • Netistä löydettävät asunnot eivät koskaan vastaa millään tavoin tarjolla olevaa asuntoa, vaan siellä on yleensä jotain geneerisiä valokuvia kyseisestä asuinalueesta. Joten esimerkiksi vuokrailmoitus "LOVELY 1BR YANSOON 6 WITH BURJ VIEW OLD TOWN!!!!" (kyllä, asuntoilmoitukset ovat yleensä tuollaisia) voi olla mikä tahansa asunto Old Townissa, sillä kaikki agentit kierrättävät samoja valokuvia. 
  • Eli loppupeleissä soitetaan jollekin agentille, jolle kerrotaan mitä halutaan. Hyvällä tuurilla a) agentti vastaa puhelimeen b) etsii meille jotain joka vastaa edes jotenkin sitä mitä etsittiin.
  • Nämä kriteerit eivät kovinkaan usein täyty.
  • Me saatiin lopulta asunto niin, että meille suositeltiin erästä kiinteistövälittäjää joka kuulemma on oikeasti hyvä. Ja kyllä, tämä oli ensimmäinen kiinteistövälittäjä joka konsistentisti vastasi puhelimeen ja näytti meille asuntoja jotka kiinnosti meitä. 
2. Vuokraa asunto
  • Täällä asunnon vuokra ei ole kuukausittainen, vaan vuokran maksu tapahtuu kerran, kaksi kertaa tai neljä kertaa vuodessa. Neljä kertaa maksettuna vuokra on luonnollisesti paljon korkeampi, sillä täällä pyörii vielä jonkinlaiset korot toisin kuin Euroopassa.
  • Vuokra maksetaan shekillä, joten tätä varten piti totta kai avata paikallinen pankkitili.
  • Voisin tehdä kokonaan oman postauksen pankkitilin avauksen hankaluudesta, mutta tiivistetysti jouduttiin käymään pankissa noin 10 kertaa, sillä joka kerta jokin dokumentti puuttui.
  • Pankkitili-härdelliin meni noin kuukausi.
3. Muuta asuntoon
  • Turvallisuussyistä meidän asuntoon vaihdettiin kaikki lukot. Se oli ihan kiva juttu, mutta meidän parveke ei varmaan ollut heidän mielestään kovinkaan tärkeä, joten sen asennus jätettiin tekemättä. Soiteltiin muutaman kerran perään, jolloin saatiin vastaukseksi "no problem, next saturday, inshallah". Inshallah, tietenkin. Lauantaina klo 11:20 meille soitetaan että "hey we come now????????!" :)

  • Vaikka täällä asiat toimivat useimmiten, sen eteen on yleensä tehtävä paljon (paperi)työtä. Musta on ainakin alkanut tuntua, että tähän on ainoastaan kaksi (järjetöntä) syytä:
    1. Dubaissa ei makseta veroja mistään, joten rahaa kerätään erilaisin leimoin ja paperein
    2. Dubain asukkaista 9% ovat paikallisia emiraatteja ja heille pitää keksiä kaikenlaisia töitä valtion toimesta
  •  Sen jälkeen kun maksettiin vuokra, meillä oli vuokrasopimus ja avaimet, eli asunto oli teoriassa jo meidän, meidän pitikin vielä lunastaa Move in Permit rakennuttajalta. Kuten nimikin jo kertoo, öh, tarvitsemme luvan muuttaakseen asuntoomme. Tai no, itse asiassa se on lupa viedä kalusteita asuntoon. Teoriassa oltaisiin voitu siis muuttaa asumaan kalusteettomaan asuntoomme heti, heh.
  • Saadakseen Move in Permit, meidän piti tietenkin vielä toimittaa kasa dokumentteja valtiolle, muun muassa Ejari. En vieläkään tiedä mikä se on, mutta maksoipahan sekin leima taas vähän lisää. 


  • Tähän kaikkeen meni taas noin miljoona päivää.
4.  Kalustaminen jee! ^_^  
  • Täällä on jatkuva expattien in- and outflow ja todettiin kaikista kätevimmäksi ostaa  netistä käytettyjä kalusteita. Alun perin tähdättiin siihen, että ostettaisiin kertaheitolla joltakin lähtevältä expatilta kaikki kalusteet, mutta...
  • Täältä saa aivan hemmetin hienoja kalusteita! Emirateilta nimenomaan irtoaa älyttömän tyylikkäitä käytettyjä kalusteita. Todennäköisesti he myyvät niitä siitä syystä, että heille yli yhden vuoden vanhat kalusteet ovat jo kierrätyskelpoista kamaa. Tai jotain. En tiedä, mutta meille kyllä kelpaa käsin kaiverretut lehtipuukalusteet IKEA-krääsän sijasta. Mietin jo nyt, että jos ikinä muutan täältä pois, miten tuon nämä kaikki kalusteet mukanani...
  • Innostuin siis vähän sisustuksesta. Aikaisemmassa postauksessa olikin jo kuva meidän lipastosta. Alla vielä fotot meidän sängyn päädystä ja kahvipöydästä. 



Ollaan opittu aika paljon tän prosessin aikana. Aluksi oltiin ihan tyhminä, että "ai vielä joku kahdeksas dokumentti, täh, mikä ihme se on, mikä logiikka??". Mutta ei siinä mennyt kuin pari viikkoa, kun lakattiin jo kyseenalaistamasta näitä, sillä loppupeleissä tää maa toimii. Nimittäin siinä vaiheessa kun oot hakenut ne yleisimmät 30 dokumenttia ja kannat niitä ja paperikopioita niistä mukana, asiat kyllä hoituvat.


-----

Tällä hetkellä meillä on autokauppa meneillään. Siitä lisää seuraavassa postauksessa, inshallah.


    2 comments:

    1. Hei! Hienoa, että onnistuitte löytämään mieluisen asunnon. Olen aloittamassa työt Dubaissa toukokuussa, joten vuokra-asunnnon metsästys on minullakin edessäni. Olisiko minun mahdollista saada asunnonvälittäjäsi tiedot? Toiveenani olisi teidän tavoin löytää asunto Downtownista, tai vaihtoehtoisesti Bur Dubaista. Työpaikkani on lentokentän lähellä, enkä ainakaan heti ole ostamassa autoa, joten metropysäkki olisi hyvä olla kävelyetäisyydellä.

      ReplyDelete
    2. Hei Tuuli ja onneksi olkoon tulevasta jännittävästä elämänmuutoksestasi!

      Laitatko minulle mailia meng.yu [at] live.com, niin annan lisätietoja. :)

      ReplyDelete